Bemutató - PianoPlays etűdök Liszt és Wagner műveire (részlet) Passage Beethoven VII. szimfónia

Bemutató - PianoPlays etűdök Liszt és Wagner műveire (részlet) Passage Beethoven VII. szimfónia

Győri Balett - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekara

Nemzeti Táncszínház Nagyterem / 2019. február 16. 19:00

Műfajbalett

Felvonások száma2

Időtartam80

Ősbemutató2019-02-16

PianoPlays–etűdök Liszt és Wagner műveire (részlet)

Nagy örömünkre szolgál, hogy február 16-án a Győri Balett társulata nyitja meg a táncszakma várva-várt  új otthonát.Külön, erre az alkalomra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával kiegészülve, Beethoven VII. szimfóniájának feldolgozásával készülünk – Passage címmel.. Az ünnepi estben továbbá részleteket adunk elő a még tavaly bemutatott PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire című nagysikerű balettünkből is Balázs János zongoraművész közreműködésével.

Velekei László Harangozó-díjas koreográfus műveiben mindig az egyéni tettek és a társadalmi megítélés között feszülő ellentétek jelennek meg. PianoPlays című koreográfiájának megalkotásához most azonban egy örök, mindannyiunk által ismert témát: a szerelmet választotta. A rövid etűdökből felépülő produkció a szerelem különböző arcait mutatja meg, mely olykor viharos tenger, máskor lassan csobogó, rejtett patak. Harc és játszma két ember között: megsebezni és sebet szerezni, meggyógyítani és meggyógyulni. De vajon ki vérzik el a másiknak okozott sebből?


A”szerelmi ringbe” a Győri Balett vezető táncosai szállnak. Hozzájuk társul Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, fiatalos lendületével, kiemelkedő technikai virtuozitásával, aki egyéni zenei látásmóddal, saját elképzelései mentén tolmácsolja Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraműveit.


Passage – Beethoven VII. szimfónia – (premier) 

Különös napra virradunk,megkezdődik az az időszak, amikor a hétköznapoktól eltérően mindenki a „nem én vagyok” eszmét elsajátítva szélsőségesen viselkedhet az ÜNNEP intézményesített zűrzavarában. Csak egy lány nem akar részt venni ebben… Azonban míg az ünnep tart senkinek nem lehet más élete, csak az ünnep törvényei szerint lehet élni… Ha akarja, ha nem.

A Győri Balett új, egyfelvonásos balett darabja a Passage címet kapta, mely átkelést, átmenetet, folyamatot jelent. Nem véletlenül. Ahogyan a nyitó est, a darab is egy ünnepi alkalmat ragad meg és azt, hogy hogyan hat ez a nem hétköznapi állapot az egyénre és a közösségre. Főszereplője egy lány, aki élete különböző fázisait, átmeneteit éli meg egy különleges esemény alkalmával.


Támogatók