Budapesti bemutató - Álom luxuskivitelben

Budapesti bemutató - Álom luxuskivitelben

Miskolci Balett

MÜPA - Fesztivál Színház / 2019. február 23. 19:00

Műfajbalett

Felvonások száma2

Időtartam100

“Így fog járni Bell úr. Ha vadócokatszelídítget. Hogy a végén a kék égbe nézeget föl.”

(TrumanCapote: Álom luxuskivitelben)

 

Egy fiatal nő hajnalban kilép a taxiból, és megáll a Tiffany ékszerüzlet kirakata előtt, hogy elfogyassza reggelijét. Hogy honnan jött, senki nem tudja. Miután megette a croissant és megitta kávéját, hazasétál egy New York-i bérkaszárnyában lévő otthonába, lefekszik aludni. Kapucsengésre ébred. Egy jóképű fiatalember érkezik, egy ágrólszakadt író. Az új lakó…

 

A Miskolci Balett megalakulása óta nagy hangsúly fektet arra,hogy olyan irodalmi és filmművészeti alkotásokat adaptáljon táncszínpadra, melyek a közönség számára ismertek.

A Miskolci Balett 2018/19-es bemutatója,Truman Capote: Álom luxuskivitelben című kisregényének táncszínházi előadása. Sokszor és sokan vittek színpadra szerelmi történeteket. A mi szándékunk az, hogy a jelen embere számára egy olyan szerelmi történettel jelentkezzünk, amely korban közelebb van az ő világához, így könnyebben helyezi bele magát a történetbe, sokkal inkább érzi magáénak az ember egyik legszebb érzését.

 

Az Álom luxuskivitelben sikerét meghatározta a Blake Edwards által rendezett film és annak bájos és ikonikus főszereplője Audrey Hepburn. Truman Capote kisregénye közel sem azonos az ismert hollywoodi filmalkotással. Míg a film tucat igazságok és sablonos örömök cukros kavalkádja, mely elsiklik, vagy csak felületesen érinti a két kitartott ember: gátlástalan nő álcája mögött megbújó védtelen kislány és egy vagyontalan író egymásra találásának történetét. Addig Capote kisregénye jóval színesebben, realistábban ábrázol. Korrajz, amely a valós életből mutat fel helyzeteket, figurákat, mélyebben járja körül az amerikai társadalom problémáját. Álmokat látunk, amelyek, délibábok csupán és a kijózanító realitások tükrében szertefoszlanak.

 

„a Truman Capote Literary Trust hozzájárulásával”


Támogatók